GAMMALDANSARNAS RIKSFÖRBUND
 

VENDELSÖSCHOTTIS

dansfilm
 
Danstyp:
  Schottis
Ursprungsland:
  Sverige
Musik:
  Schottis
Koreografi:
  Conny Lundquist Vendelsö Gammeldans Gille 1997-09-11
Förtydligad 2012-01-29 av Bengt C:son.
Fattningar:
  Korsvis, sluten, enkel och dubbel handfattning.
Steg:
  Schottissteg och snoasteg.
Utgångsställning:
  Parvis i öppen ring; Dam med korsvis fattning framför eget bröst, med vänster hand mot höger axel och höger hand vid vänster höft.
Kav. snett bakom med höger hand i damens vänstra hand (den på axeln) och vänster hand i damens högra (den framför höften).
   
Tur 1
  Två schottissteg i dansriktningen. Med bibehållen fattning lyfter kav. höger arm och för över damen på två schottissteg i en halvcirkel framför sig till sin vänstra sida, samtidigt som damen vrider ett varv motsols tills ansiktet kommer i dansriktningen (nu har kav. vänster hand på damens vänstra axel).
   
Tur 2
  Två schottissteg i dansriktningen. På två schottissteg passerar damen i en halvcirkel framför Kav., tillbaka till höger sida och släpper sin högra hand (båda har nu enkel handfattning).
   
Tur 3
  Behåll fattningen; Ett schottissteg från varandra (snett framåt) och ett schottissteg tillbaka mot varandra. Fyra snoa.
   
Tur 4
  Fyra aviga (motsols) polkasteg med stamp på första takten (vänd upp på det fjärde så att kav. har ryggen mot mitten).
   
Tur 5
  Dubbel handfattning med sidan i dansriktningen; Ett schottissteg bröst mot bröst - släpp främre händerna och vänd ett halvt varv (kav. motsols och dam medsols) till rygg mot rygg. Ett schottissteg rygg mot rygg i dansriktningen (behåll kav. höger i dams vänster hand) och vänd sedan upp i dansriktningen på två schottissteg, då händerna förs till utgångsläget.
   
  Dansen börjar om.